perjantai 25. toukokuuta 2012

Ladies and gentlemen, we have a roof_a_like

Eilen illalla sulattelin ajatusta, että jospa sitä tänään kuitenkin tähtäisi ristikoiden nostamiseen ja laskeskelin tehtäviä hommia. Räystään purku piti tehdä ensin. Aloitin aamun kasaamalla tuohon keskelle yhden setin Haki-tellinkiä ja rakensin molempiin suuntiin tuollaisen kevyen kävelysillan jota pitkin voi operoida ristikoiden kiinnitykset ym. Sitten vain räystäspellit ja pari reunimmaista riviä tiiliä syrjään.


Tämän jälkeen Husqvarna kainaloon ja katolle pätkimään ruoteita. Aika haperossa kunnossa oli tuo aluskate. Materiaali on hyvin pitkälti samankaltainen mitä kevytpeitteissä. Tuleepahan nyt sinnekin 'moternia tekniikkaa' uusimisen myötä.


Eipä aikaakaan, kun oli räystäät paljaat. Jätin "poikoset" törröttämään vielä, koska niihin olisi hyvä tukea ristikot väliaikaisesti nojulleen. Reunimmaisin ristikoista tulee aivan vanhan osan ulkovuoraukseen kiinni ja vanhoja alaräystäitä jää noin puolisen metriä tallelle. Näiden jämien alle pitää tuo kyseinen ristikko ujuttaa. Senkään puoleen ei voinut vielä ihan tarkalleen noita poikosia pätkiä, koska reunimmaisen ristikon suhteen pitää vielä hiukan mallata.

Mitä siinä sitten kummempia ihmettelemään, kun vaan ristikot katolle ja heftiin. Kaikki neljä hilattiin ensin nojalleen vanhoja poikosia vasten. Seuraavaksi laitoin pariin lautaan piirustusten mukaiset etäisyydet ja naulasin ne toisista päistä ulommaisiin ristikoihin kiinni. Toisesta päästä pujotin laudat vanhojen ruoteiden väliin. Mittailin noihin seinän yläpalkkeihin ristikoiden paikat ja ruuvasin kulmaraudat valmiiksi kiinni oikeaan kohtaan. Sitten vain hilasin ensimmäisen ristikon oikealle kohdalle ja ruuvasin ristikon kulmarautoihin kiinni, sekä naulasin ruoteiden välistä ulos vedetyt tukilaudat oikealle kohdalle vanhojen poikosten päihin kiinni. Seuraavat ristikot olikin helppo vetää yksi kerrallaan kohdilleen, ruuvata taas päistään runkoon ja naulata yläpaarteesta tukilautoihin.


Päivän päätteeksi vaan ressua niskaan, niin ei pikkusateet yllätä. Kuten kuvasta näkyy, tuuli sen sijaan ottaa aika odotetusti tuohon pressuun. Piti kuvaushetken jälkeen naulata vielä muutamalla lisälaudalla rätti kiinni. Huomenna sitten kait pitäisi tehdä tuohon kuistin etureunaan palkkituennat, sekä aloitella tuota päätyrunkoa. Varsinaisia ristikoita ei siis tule kuin nuo neljä ja räystäs tehdään "perinteisen mallin mukaan" sidepuuta käyttäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti