Tästä alkaa tarina, joka toivottavasti myös päättyy onnellisesti ja aikataulussa.
Tämä on tarina 90-luvun alkupuolella rakennetun omakotitalon laajennuksesta. Laajennusosaan tulee yksi makuuhuone, vaatehuone, pieni aula sekä kuisti. Tervetuloa matkaan. Toivottavasti myös blogi kestää suht ajan tasalla ja kiinnostavana:)
Hieman taustaa
Muutimme vaimoni, Hanna-Kaisan kanssa taloomme syksyllä 2009. Tuolloin 90 neliön 3h+k tuntui oikein sopivalta, eikä akuuttia huolta huomisesta tilojen suhteen ollut. Olimme myyneet keväällä 2009 kerrostaloasuntomme, muuttaneet vuokralle ja ryhtyneet kartoittamaan tontteja paikkakunnalta, katsellen kuitenkin samalla myös valmiiden talojen tarjontaa. Noin kuukauden vuokralla asumisen jälkeen tuli eräänä perjantai-iltapäivänä 15.30 puhelimeen viesti Etuovi-sivuston vahdilta myyntiin tulleesta talosta, josta sovimme samoin tein näytön seuraavalle aamupäivälle. Talon nähtyämme olimme täysin myydyt, kuten myös talo. Käsiraha maksettiin jo samana päivänä.

Kaupat tehtiin keväällä, mutta talo vapautui käyttöömme vasta elokuussa. Edessä oli pitkä ja kärsimätön odotus. Talo oli muutettaessa "valmis paketti". Edellinen omistaja jätti
jopa verhot ikkunoihin:) Remontoin aikaisemman kerrostaloasuntomme pinnat suhteellisen nopealla tahdilla kahdessa viikossa lattiasta kattoon 70-vuotiaiden asunnosta vajaa
kolmekymppisten asunnoksi. Emme siis olleet pahoillamme, vaikka
pensselit saivat jäädä kaupan hyllylle. Syksylle mahtui muutenkin säpinää, sillä muuttoviikonloppua edeltävänä lauantaina menimme naimisiin. Muutaman viikon asumisen jälkeen nurkkia tuli järsimään myös pieni Espanjan vesikoiranpentu, Uuno. Ketään ei varmaan yllätä sekään, että jonkin ajan kuluttua, vuoden 2011 alussa alkoi myös esikoisen odotus. Melko nopeasti alkoi piirtyä ajatuksiin myös elämänmuutoksen mukanaan tuovat tarpeet ja rajoitukset...
Talossa ei ollut kuin yksi WC ja viisitoista vuotta vanhat kaakelitkin alkoivat olla jo "out of date". Toteutimme vuoden 2011 helmi-maaliskuussa kosteiden tilojen täydellisen remontin, jossa asennettiin kylpyhuoneen puolelle toinen wc-pönttö. Itse tein kaikki pölyävät purkuhommat ja osittain pohjatkin, urakoitsijan vastatessa kosteuseristyksistä ja pinnoista. Tuolloin suurimmat remonttihalut tulivat tyydytettyä hetkeksi ja aloimme keskittyä tyttären elokuun lopuksi laskettuun syntymään. Kohdaltamme esikoisen kasvatustyö lähti kuitenkin sikäli helposti käyntiin, että isillä jäi selvästikin liian paljon vapaa-aikaa erilaiseen 'miespohdiskeluun' ja ajatus pienestä lisärakentamisesta alkoi itää.
Myös täysin uuden talon rakentaminen kävi mielessä, mutta valitettavasti tarve ei ollut tuntunut täysin ajankohtaiselta vielä alkuvuodesta 2011, jolloin kaupunki jakoi rakennusoikeudet oikeastaan ainoalle kiinnostavalle alueelle seuraavan viiden vuoden aikaikkunalla. Kävimme kyllä katsomassa muutaman kilometrin päässä nykyisestä asuinpaikastamme kaava-alueen ulkopuolella olevaa tonttia. Jotenkin pellon laidassa seisoessa ei kuitenkaan tullut olo, että tänne pitää päästä. Syksyllä 2011 tilasin kehittyneen idean pohjalta piirustukset harjan suuntaisesta laajennusosasta, jonne saisimme yhden lisämakuuhuoneen. Vuoden loppuun mennessä oli jo luvat kourassa ja kiihkeä kevään olotus (sekä massiiviset työkaluinvestoinnit...:D) sai alkaa. Alla on pohjakuva talostamme laajennuksen kera. Uusi osa kattaa oikeassa laidassa olevan makuuhuoneen, vaatehuoneen, sekä kuistin. Yhteensä laajennuksen myötä lämmin pinta-ala kasvaa 24 neliöllä.

Koska aikaa kevääseen oli runsaasti, tein hyvin perusteelliset tarveainelaskelmat, joihin myös tarjouspyynnöt oli helppo perustaa. Nähtävästi tällainen pienrakentaja ei ole paikallisten rakennustarvikeyrittäjien mielestä kiinnostava, edes sydäntalvella, sillä tarjouksien saaminen tuntui olevan kirveen alla. Onneksi osalla tuntui olevan kuitenkin myyntihalujen lisäksi myös hinnoitteluhalua, joten ei tarvinnut sentään päätyä nettikauppaan myös rakennustarvikkeissa. Kokonaisuudessaan budjetti näytti asettuvan hiukan päälle 26 000 oman työn osuuden ollessa hyvin korkea. Ulkoista työvoimaa tultaisiin käyttämään maansiirtohommissa, lattiavalussa, lvi-töissä, sähköissä, sekä muurauksessa. Kommenttina budjettiin todettakoon, ettei siihen sisälly "investoinnin sijasta vuosikuluiksi laskettavat:)" työkaluinvestoinnit, joita on matkan varrella riittänyt työkavereiden vitsiksi asti. Tätä se on näin internjeetin ihmeellisinä aikoina, kun on tavaraa helposti löydettävissä:). Jos jotain on aikaisemmalla remonttiuralla oppinut, niin sen että hyvillä vehkeillä on kiva tehdä ja osin se on jopa ainoa mahdollinen tapa.
Hyvin varhaisessa vaiheessa selvisi myös, että talossa olevaa Suomen betonikattotiilen (lopettanut toimintansa 2004) valmistamaa tiiltä ei tulisi enää saamaan, jotenka myös tiilikate tultaisiin uusimaan. Kevään jo miltei koittaessa tuli vielä yksi lisämuuttuja peliin, kun tuli sattumalta puheeksi talon ilmanvaihtojärjestelmä, tai tarkemmin sanoen sen puute. Talossa oli vain koneellinen huippuimurilla toimiva ilmanpoisto ja alun perin oli tarkoitus lisätä vain lisähaara uuteen vaatehuoneeseen. Koneellinen ilmanvaihto kuitenkin parantaisi merkittävästi asuinmukavuutta ja lämmön talteenotolla varustettuna vielä kustannustehokkuuttakin, joten se päätettiin lisätä vielä investointilistalle. Putkiston toteutus olisi sitäpaitsi melko helppoa, koska kattoa vaihdettaessa lappeet olisivat kuitenkin auki.
Lisämainintana vielä tämänkin osalta todettakoon, että nähtävästi tällainen kohde ei lvi-yrittäjienkään mielestä ole kiinnostava. Neljästä tarjouksesta vain yksi saapui luvatusti parissa viikossa. Jos on kiire ja tietää ettei ehdi, niin pieni ilmaus siitä riittäisi. Radiohiljaisuus ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole omiaan kehittämään luottamusta yrittäjää kohtaan. Väkisinkin tulee mieleen, että hoituuko itse asennuskaan lopulta ajallaan. Katon lappeita ei kuitenkaan olisi muutoin tarve/järkeä pitää auki viikkotolkulla. Tämän osalta homma on vielä hiukan avoin, mutta kustannustaso suht hyvin selvillä. Putket itse eristäen asettunee lisäinvestointi noin 5000€ kantturoihin. Muutoin voisi harkita myös korkeamaa DIY-tasoa putkien vetämisenkin osalta, mutta oletettavasti tulee olemaan jotain muutakin tekemistä...:)
Aikataulusta
Homma olisi siis tarkoitus aloittaa välittömästi lumien sulamisen jälkeen. Toki pihankin olisi hyvä hiukan kuivaa, mutta saa nyt nähdä joutaako sitä oottelemaan..:D. Kolmelta tavarantoimittajalta on jo soiteltu, että joko vois tuoda tavaran pihaan. Pitänyt hiukan toppuutella, että vielä ois 40 senttiä lunta, että jos hetken malttasitte. Allekirjoittaneella on talvilomaviikko lykätty perustuksien tekoa varten siiheksi, kunnes säät sen sallivat. Lisäksi on käytettävissä isäkuukausi 10.5-10.6 ja kesäloma täysipäiväiseen rakentamiseen. Toiveissa olisi ehtiä loppukesästä tekemään jotain muutakin, mutta saa nähdä.
Tänään 9.4. pääsiäisloman viimeisenä päivänä ajattelin kannella Haki-tellingit valmiiksi vanhan seinän purkamista varten seinustalle. En malttanut kuitenkaan jättää osia maahan makaamaan, joten pitihän se ensimmäinen moduuli siitä lykätä pystyyn. Julistettakoon sota siis alkaneeksi. Voi olla kuitenkin vielä, että seuraavaa taistelua, eli roilokoneen iloista (ja TOSI HILJAISTA) sirinää saa odotella vähintään seuraavaan viikonloppuun, jos ei pidemmällekin. Sen verran tuota lunta tuossa pihalla tuntuu vielä riittävän. Kaivuu- ja maansiirtotöihin oli unelmissa päästä jo reilun viikon päästä, mutta tuntuu vielä melko utopistiselta.